Состојки:

  • 1 мала бебе тиква
  • 2 чешниња лук
  • ½ главица кромид
  • 2 лажици кари
  • 1 лажичка цимет
  • 1 кутија(400мл) кокосово млеко
  • 500мл зеленчуков бујон
  • 1 лажица мед
  • 50г печени семки од тиква

Постапка:

Чекор 1 – Во загреано тенџере со масло додадете го лукот и кромидот и пропржете 2 минути.

Чекор 2 – Додадете ја претходно на коцки исечената тиква и зачинете со сол, бибер, кари и цимет. Пржете 4-5 минути со повремени промешувања.

Чекор 3 – Додадете го бујонот, кокосовото млеко и медот.

Чекор 4 – Откако ќе зоврие намалете на средна температура, ставете капак и оставете го да вари 15-20 минути или додека тиквата не омекне.

Чекор 5 – Користејќи рачен блендер блендирајте ги состојките се додека не добиете смеса налик на пире.

Чекор 6 – Продолжете да варите на средна температура уште неколку минути.

Чекор 7 – Сервирајте со печените семки од тиква.