Состојки:

  • 100г палента
  • 400мл вода
  • 100г спанаќ
  • 150г печурки
  • 150г изварка
  • 1 јајце

Постапка:

Чекор 1 – Во тенџере ставете ја водата додека не зоврие и додадете сол.

Чекор 2 – Штом водата ќе зоврие постепено додавајте ја палентата и постојано мешајте со жица за матење. Потоа намалете ја температурата и мешајте додека палентата не се згусти.

Чекор 3 – Ставете капак на тенџерето и оставете ја палентата да се вари 20тина минути, со неколку промешувања.

Чекор 4  – Во меѓувреме ставете го јајцето да се вари или пошира.

Чекор 5 – Во загреано тавче со малку масло за јадење ставете ги печурките да се пропржат 4-5 минути, а потоа додадете го спанаќот уште 2-3 минути. Накрај додадете ја изварката и пржете се додека смесата не се соедини, околу 5-6 минути. Зачинете.

Чекор 6 – На крај во Подготвената палента додадете го путерот и убаво промешајте додека истиот не се растопи и соедини.