Состојки:
- 100г палента
- 400мл вода
- 100г спанаќ
- 150г печурки
- 150г изварка
- 1 јајце
Постапка:
Чекор 1 – Во тенџере ставете ја водата додека не зоврие и додадете сол.
Чекор 2 – Штом водата ќе зоврие постепено додавајте ја палентата и постојано мешајте со жица за матење. Потоа намалете ја температурата и мешајте додека палентата не се згусти.
Чекор 3 – Ставете капак на тенџерето и оставете ја палентата да се вари 20тина минути, со неколку промешувања.
Чекор 4 – Во меѓувреме ставете го јајцето да се вари или пошира.
Чекор 5 – Во загреано тавче со малку масло за јадење ставете ги печурките да се пропржат 4-5 минути, а потоа додадете го спанаќот уште 2-3 минути. Накрај додадете ја изварката и пржете се додека смесата не се соедини, околу 5-6 минути. Зачинете.
Чекор 6 – На крај во Подготвената палента додадете го путерот и убаво промешајте додека истиот не се растопи и соедини.








