Состојки:

  • 3 пиперки
  • 150г мелено мисиркино месо
  • 2 лажици доматно пире
  • 150мл доматен сос
  • 50г кашкавал со намалена масленост
  • 1 лажичка босилек
  • 1 лажичка оригано
  • 1 лажичка лук во прав
  • 200г компир
  • 1 лажичка путер
  • 20мл млеко

Постапка:

Чекор 1 – На малку масло испржете го мисиркиното месо.

Чекор 2 – Откако ќе го испржите додадете ги зачините, заедно со доматното пире.

Чекор 3 – Пржете уште 1 минута, додека зачините не ги испуштат своите мириси.

Чекор 4  – Додајте го доматниот сос и оставете ја смесата да проврие додека не се згусне.

Чекор 5 – Трите пиперки на кои претходно сте им ја отстраниле рачката и семето наполнете ги со претходно подготвената смеса.

Чекор 6 – Печете во загреана рерна 40 минути на 200 степени. Неколку минути пред крајот додајте го кашкавалот да се растопи.

Чекор 7 – Послужете со пире од компир, кое ќе го подготвите од изгмечен варен комприс во кој сте додале путер млеко и зачини.