Состојки:

  • 200г тофу
  • 100г ориз
  • 2 лажици путер од кикирики
  • 60мл соја сос
  • 100г сусам
  • пченично брашно
  • кравјо млеко или растително млеко
  • црвена зелка
  • морков
  • лут сос
  • јаболкова киселина
  • мед
  • свеж ѓумбир

Постапка:

Чекор 1 – Истеснете ја водата од тофуто, истовремено внимавајќи да не го изроните. Исечтете го на коцки.

Чекор 2 – Подготвте ја маринадата. Во мал длабок сад ставете 1 лажица путер од кикирики, 30мл соја сос, 1 лажица јаболкова киселина, 1 лажица мед. Добро промешајте и ставете го тофуто да се маринира најмалку 2 часа.

Чекор 3 – Исечете го морковот, салатата и ѓумбирот. Ставете ги во длобок сад и додадете го лутиот сос, ½ лажица меде, 2 лажици јаболкова киселина и сол. Исмешајте добро и оставете го да се впие неколку минути.

Чекор 4  – Подгответе го оризот според инструкциите на паковањето, покријте г со капак и оставете го на страна.

Чекор 5 – Извадете го секое парче тофу од маринадата и најпрво извалкајте го во брашното, па потопете го во млекото и накрај убово извалкајте го во сусамот. Оваа постапка повторете ја со сите парчиња.

Чекор 6 – На загреано тавче со малку масло ставете го подготвеното тофу да се пржи 2-3 минути од страна.

Чекор 7 – Во преостанатата маринада додадете го остатокот од медот, путерот од кикирики, соја сосот и јаболковата киселина. Искористете го како сос.

Чекор 8 – Поставете ги сите подготвени делови во длабок сад како на сликата.