Занимливости
Важноста на конзумирањето на зеленчукот во секојдневната исхрана кај младите
Исхраната игра клучна улога во нашиот живот, особено кај младите лица. Зеленчукот, со своите хранливи супстанции и витамини, треба да биде неизоставен дел од исхраната на секое младо лице. Во овој текст, ќе го продискутираме значењето на конзумирањето на зеленчук во...
Прехрамбени бои: Опасни по здравјето или не?
Боја за храна или адитив за боја е секоја боја, пигмент или супстанција што дава обојување кога се додава во храна или пијалок. Боите за храна се користат и во комерцијалното производство на храна и во домашното готвење. Исто така се користат во различни...
Вештачки засладувачи. Дали се безбедни?
Шеќерот и неговата улога во нашата исхрана, станаа контроверзна тема. Прекумерната конзумација на шеќер може да доведе до проблеми како што се расипување на забите, дебелина и здравствени компликации поврзани со прекумерна тежина и дебелина. Ограничувањето или...
Како природно да внесете железо во вашето тело
Железото е есенцијална компонента на хемоглобинот, миоглобинот и кофактор на неколку ензими, лекува анемија предизвикана од дефицит на железо, и го стимулира создавањето на коскената срцевина. Железото исто така ги олеснува менструалните тегоби и го зголемува...
Како до појак имунитет
Дали спаѓате во оние што често се разболуваат? Ви се лини дека настинките и другите инфективни болести на горните дишни патишта траат во недоглед и дека ве мачат повеќе отколку што би требало? Вистина е дека нашиот имунитет ослабува со текот на годините, од таа...
Водата – извор на живот
Водата е извор на животот. Човечкиот организам не може да функционира без вода. Таа е составен дел на телото и претставува 70% од вкупната телесна тежина. Колку вода треба да конзумираме дневно? Колкава количина треба да се внесува зависи од повеќе фактори: физичката...