Vitamina A është një vitaminë esenciale e cila njëashtu është e domosdoshme për zhvillimin dhe funksionimin normal të organizmit. Ka rrol shumë te rendesishëm në shumimin e qelizave dhe riparimin e tyre, vizionin, funksionin imunitar dhe riprodhimin.

Gjithashtu ndihmon zemrën, mushkëritë, veshkat dhe organet e tjera të funksionojnë siç duhet.

Mungesa e vitaminës A shfaqet rrallë, nëse ndodh, mund të shkaktojë probleme me shikimin, duke përfshirë verbërinë e natës.

Llojet

Vitamina A shfaqet në forma të ndryshme. Në listën e më poshtme do ti cekim disa detaje të rëndësishme.

  • Vitamina A e paraformuar gjendet në mish, peshk dhe prodhimet e qumështit.
  • Provitamina A është e pranishme në fruta, perime dhe produkte të tjera me bazë bimore.
  • Retinoli është forma kryesore aktive e vitaminës A në gjak. Retinil palmitati është forma ne te cilën ruhet vitamina A.
  • Beta-karoteni është një provitamin, ose një pararendës i vitaminës A që gjendet në bimë – veçanërisht frutat dhe perimet me ngjyrë të errët dhe frutat me vaj.

Përfitimet

Vitamina A kontribuon në funksione të ndryshme trupore dhe ndihmon në parandalimin e disa problemeve duke përfshirë:

  • verbërinë e natës
  • infeksionet, veçanërisht në fyt, gjoks dhe bark
  • hiperkeratozën folikulare, e cila manifestohet me lëkurë të thatë dhe me gunga
  • çështjet e fertilitetit
  • rritjen e vonuar tek fëmijët

Burimet ushqimore

Forma e vitaminës A nvaret nga burimi ushqimorë.

Për shembull, retinoli i gatshëm – i cili paraqet formën aktive të vitaminës A – vjen vetëm nga burimet shtazore.

Burimet më të pasura me retinol janë:

  • mishi nga organet, si mëlçia
  • peshku i yndyrshëm, si tuna dhe harenga
  • qumështi dhe djathi
  • vezët

Ushqimet me bazë bimore përmbajnë karotenoidë, e cila ështe forma me efekt me te madh antioksidues nga te gjitha format e tjera të vitaminës A. Trupi ynë i karotenoidet I konverton në retinol sipas nevojës. Karotenoidi gjithashtu është një pigment me ngjurë portokalli që kontribuon në ngjyrën e disa frutave dhe perimeve.

Burimet e frutave dhe perimeve që janë të pasura me karotenoidë janë shpesh me ngjyrë te portokallt. Ato përfshijnë:

  • kungujt
  • karrotat
  • patatet e embela
  • specat e kuq

Ushqimet bimore që janë të pasura me beta-karoten përfshijnë perime me gjethe jeshile të errët, të tilla si:

  • brokoli
  • spinaqi

 Rekomandimi për konsumim

Rekomandimet per konsumimin e vitaminës A ndryshojnë sipas moshës. Vlenë te ceket se grate gjat shtatzanisë dhe gjidhenies kane nevojë per doza me te larta te vitamines A.

Vitamina A është e disponueshme në disa forma, përmbajtja e sajë në ushqime shpesh matet si ekuivalenca e aktivitetit të retinolit (EAR).

Një EAR është e barabartë me:

  • 1 mikrogram (mcg) retinol
  • 12 mcg beta-karoten nga ushqimi
  • 2 mcg beta-karoten nga suplementet
  • 3.33 njësi ndërkombëtare të vitaminës A

 

Aleksandra Georgieva, MD