Vitamina B12 është një burim i rëndësishëm i energjisë për organizmin e njeriut. Vitamina B12 mbron
trupin nga tumoret, veçanërisht nga forma që vijnë si pasojë e pirjes së duhanit. Vitamina B12 gjithashtu
mbron trupin nga toksinat dhe alergjenët e ndryshëm. Merr pjesë në ndërtimin e kreatinës, adrenalinës,
bazave azotike, acideve nukleike, proteinave dhe substancave të tjera biologjikisht aktive. Me ndihmën e
përbërësve proteinikë të lëngut të stomakut, vitamina B12 apsorbohet nga zorra e hollë.
Ushqimet e pasura me vitaminë B12
Vitamina B12 nuk sintetizohet nga bimët apo kafshët. Vitamina B12 sintetizohet vetëm nga disa
bakterie. Për njerëzit, burimi kryesor i vitaminës B12 janë produktet me origjinë shtazore: mëlçia,
veshkat, zemra, muskujt, viçi dhe derri. Vitamina B12 grumbullohet në këto pjesë të trupit, e cila
prodhohet nga bakteriet. Një tjetër burim i mirë i vitaminës B12 janë peshku dhe vezët.
Sasia e rekomanduar ditore
Në qoftë se ka indikacionë mjekësorë, sasia e konsumimit duhet të jetë më e lartë (në këtë rast,
përdorimi i kësaj vitamine duhet të jetë nën mbikëqyrjen mjekësore), tek të rriturit rekomandohet një
dozë prej 5-50 mikrogramë në ditë.
Mungesa e vitaminës B12
Dihet se mungesa e vitaminës B12 në trup shkakton çrregullime nervore. Për shkak të mungesës së kësaj
vitamine, mund të shfaqet anemia megaloblastike. E cila shkaktohet nga një deficit sekondar i folateve.
Ka prova që një pjesë e madhe e popullsisë mund të vuajnë nga mungesa e vitaminës B12, edhe pse
simptomat karakteristike nuk janë te manifestuara (siç është anemia).
Aleksandra Georgieva, MD