Vitamina B6 (e njohur edhe si piridoksinë) është një vitaminë hidrosolubile apo e tretëshme në ujë. Kjo do të thotë se trupi ynë nuk mund ta depozitojë atë për një kohë të gjatë dhe për këtë arsye duhet të konsumohet vazhdimisht, kryesisht nëpërmjet ushqimit.

Ushqimet e pasura me vitaminë B6
Vitamina B6 gjendet në fara, drithëra, grurë, miell, misër, majanë të birrës, mëlçi, veshkë, mish dhe në sasi të vogla në qumësht, vezë dhe perime me gjethe jeshile. Mikroorganizmat në zorrët e njeriut sintetizojnë 0,5-0,7 miligramë vitaminë B6 në ditë. Sasi të mëdha të vitaminës B6 gjenden në mëlçi, më pak në muskuj, veshka, tru dhe inde të tjera. Ruajtja e ushqimit në kanaçe, pjekja ose zierja e mishit dhe alkooli qojnë deri tek shkatërrimi i kësaj vitamine.

Konsumimi ditorë i vitaminës B6
Nevojat ditore për vitaminën B6 për një të rritur janë 1-2 mg, sasi më të mëdha mund të shkaktojnë dëmtim të sistemit nervorë dhe toksicitet. Dozat medicinale të vitaminave, të cilat mund të shkojnë deri në 400 miligramë në ditë, përdoren në trajtimin e neuropatisë, anemisë dhe PMS të shkaktuar nga izoniazidi. Megjithatë, ato duhet të zbatohen në mënyrë rigoroze në konsultim me një mjek apo specialist.

Simptomat në rast të mungesës së vitaminës B6
Mungesa e vitaminës B6 mund të shkaktojë anemi, çrregullime të sistemit nervor dhe probleme të ndryshme të lëkurës. Kjo vitaminë është veçanërisht e rëndësishme për gratë gjatë shtatzënisë, dhe gjithashtu vepron si qetësues nga dhimbjet para menstruacioneve. Megjithatë, rrol kryesorë paraqet në mirmbajtjen e sistemit imunitarë. Mungesa e vitaminës B6 shkakton ndryshime në funksionin e sistemit nervor.

Aleksandra Georgieva, MD